Aksaray’da Gezmek İsteyebileceğiniz Tarihi ve Turistik Yerler


Aksaray’da Gezmek İsteyebileceğiniz Tarihi ve Turistik Yerler

Aksaray, Anadolu’nun tarihi açıdan en önemli şehirlerinden biridir. Binlerce yıllık tarihini günümüzde başarılı bir şekilde sergileyen Aksaray’da gezmek isteyebileceğiniz birbirinden önemli tarihi yapı ve yer seçeneği bulunmaktadır. Hititlerden Osmanlı Dönemi’ne kadar çeşitli medeniyet ve devlete ev sahipliği yapan Aksaray, tarihte Türkmenlerin de bölgesi olarak kayda geçmiştir.

Geçmişi milattan önceye kadar uzanan bu güzel şehir, günün her saatinde gezmek isteyebileceğiniz çok sayıda tarihi yer ile hizmet vermektedir. 1989 yılında il statüsüne kavuşan Aksaray’da sizler de tarihi bir yolculuğa çıkabileceğiniz geziler planlayabilirsiniz. Güzelyurt Evleri, Zinciriye Medresesi, Aksaray Müzesi, Alay Han, Sultanhan, Somuncu Baba Külliyesi, Acemhöyük, Aşıklı Höyük, Nora Antik Kenti, Kızıl Minare, Ulu Camii, Aziz Gregorius Kilisesi, Çanlı Kilise, Bahattin Samanlığı Kilisesi, Yılanlı Kilise, Ağaçaltı Kilisesi, Sümbüllü Kilise, Kızıl Kilise ve Karagedik Kilisesi ilgi çeken tarihi yapı ve yerlerdendir.

Güzelyurt Evleri

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan bölgeye özgü evler, şehrin en önemli tarihi yapılarındandır. İl merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre mesafede olan bu evlere giderek sizler de tarihi yolculuğunuzu başlatabilirsiniz.

İlk olarak Rumların yaşadığı Güzelyurt Evleri, o yıllarda yaşanan nüfus mübadelesi sonrasında Türklerin yaşaması ile birlikte günümüze kadar ulaşabilmiştir. Ayrıca her evin kapısında o evin yapılış tarihi de bulunduğundan son derece ilginç bir yerdir. Evlerin önemli özelliklerinden biri de bazılarının kaya içerisine oyulup yapılmasıdır. Bu tarihi bölgede konaklama yapabilme şansınız da bulunmaktadır.

Güzelyurt Evleri’nin gün boyu sorunsuzca ziyaret edebilirsiniz.

Güzelyurt Evleri’ni görmek için ücret ödemenize gerek yoktur.

Zinciriye Medresesi

Aksaray’ın tarihi açıdan önemli yapılarından olan Zinciriye Medresesi, şehrin simgelerinden biri konumundadır. Bu özel tarihi yapıyı ziyaret etmek adına il merkezinde gezintiye çıkabilir, Belediye Caddesi’ne giden toplu taşıma araçlarının tümüne binebilirsiniz.

15. yüzyılda İbrahim Bey tarafından Karamanoğlu Beyliği adına inşa ettirilen bu yapı, günümüzde tarihi açıdan önemini korumaya devam etmektedir. Görkemli bir mimari yapı olan Zinciriye Medresesi, 20. Yüzyıla kadar aktif bir şekilde kullanılmıştır.

Zinciriye Medresesi, Pazar günleri kapalıdır. Haftanın diğer her gününde saat 09:00 17:00 aralarında açık olan bu medreseyi rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Zinciriye Medresesi’ne girişler ücretsizdir.

Aksaray Müzesi

Şehrin tarihini en iyi şekilde yansıtan yapılardan olan Aksaray Müzesi, görmek isteyebileceğiniz yerlerdendir. Şehir merkezine yakın olan bu yapıyı ziyaret etmek adına Konya Caddesi’ne giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

2006 yılında Zinciriye Medresesi’nden ayrılan ve farklı bir bina olarak hizmet vermeye başlayan Aksaray Müzesi, müthiş tarihi eserler ile karşılaşabileceğiniz müzelerdendir. Şehrin tarihini öğrenebilmek adına sizler de müzeye gidebilirsiniz.

Aksaray Müzesi, Pazartesi günleri dışında her gün 08:30 17:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Aksaray Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Alay Han

Aksaray il merkezinde, Alayhanı bölgesinde bulunan Alay Han, görmek isteyebileceğiniz tarihi yapılardan bir diğeridir. Bu tarihi yapıyı görmek adına Alayhanı bölgesine giden tüm toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Alay Han, 13. Yüzyılda 2. Kılıçarslan’ın isteği ile yapılan bir Anadolu Selçuklu mimarisidir. Askeri amaç ile inşa edilen bu yapı, ardından kervansaray olarak da kullanılmıştır. Yakın dönemde restore edilen ve daha modern bir görünüme kavuşturulan Alay Han, tarihi gezinizin bir noktasında bulunabilir.

Haftanın her günü ziyaret edilebilen Alay Han, 08:00 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Alay Han’a girişler ücretsizdir.

Sultanhan

Aksaray il merkezinde, Selçuk’ta yer alan Sultanhan, görmek isteyebileceğiniz tarihi yapılardandır. Yüzlerce yıllık bu yapıyı ziyaret etmek adına Selçuk’a giden toplu taşıma araçlarına binebilir, özel araçları da tercih edebilirsiniz.

1. Alaeddin Keykubad tarafından Selçuklu döneminde inşa ettirilen Sultanhan, yapıldığı yıldan bu yana hizmet vermeye devam etmektedir. Şehrin heybetli yapılarından biri olan Sultanhan, kesme taş ve molozlardan oluşturulmuştur. Dikdörtgen bir mimariye sahip olan bu han, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir.

Sultanhan, haftanın her günü 08:00 17:00 saatleri arasında kapılarını misafirlerine açmaktadır.

Sultanhan’a girişler tamamen ücretsizdir.

Somuncu Baba Külliyesi

Gençosman Mahallesi’nde, Aksaray il merkezinde bulunan Somuncu Baba Külliyesi, uğramak isteyebileceğiniz tarihi yapılardan biridir. Bu yapıyı görebilmek adına Gençosman’a giden araçlara binebilir, özel taksileri tercih edebilirsiniz.

Şeyh Hamid-i Veli tarafından Somuncu Baba adına yaptırılan bu külliye, şehrin önemli yapılarından biri olarak görülmektedir. Külliye içerisinde bulunan cami de günümüzde ibadethane olarak kullanılmaya devam etmektedir. Yıldırım Beyazıt döneminde inşa ettirilen bu yapı, tarihi açıdan önemini korumaya devam etmektedir.

Somuncu Baba Külliyesi, günün her saatinde ziyaret edilebilen bir yapıdır.

Somuncu Baba Külliyesi’ne girişler ücretsizdir.

Acemhöyük

Aksaray il merkezine yalnızca 18 kilometre mesafede yer alan Acemhöyük, Yeşilova Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bu tarihi yeri görebilmek adına Yeşilova’ya giden toplu taşıma araçlarına ve özel taksilere binebilirsiniz.

4 bin yıllık bir tarihe sahip olan Acemhöyük, Akad ve Hitit yazılarının da bulunduğu bir yerdir. M.Ö. 18. yüzyılda bölgede sebebi bilinmeyen bir yangın çıktığından bu tarihi yer tamamen terk edilmek zorunda kalınmıştır. Anadolu’nun en büyük höyüklerinden olan Acemhöyük, antik kentlere merakı olanların mutlaka uğramaları gereken bir yerdir.

Acemhöyük, günün her saatinde gidebileceğiniz bir tarihi yerdir.

Acemhöyük’e girişler ücretsizdir.

Aşıklı Höyük

Şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Aşıklı Höyük, Gülağaç Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. 10 bin yıllık tarihi bulunan bu höyüğü ziyaret etmek adına Gülağaç’a giden toplu taşıma araçlarını kullanabilir, özel taksilere binebilirsiniz.

Çeşitli arkeolojik çalışmaların halen yapıldığı Aşıklı Höyük, Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yeri olma özelliği göstermektedir. Bölgeden çıkarılan pek çok tarihi eserin Aksaray Müzesi’nde sergilendiği de bilinmektedir. Melendiz Nehri kıyısında bulunan bu höyüğe giderek sizler de binlerce yıllık bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Aşıklı Höyük, günün her saatinde ziyaret edebileceğiniz tarihi bir yerdir.

Aşıklı Höyük’e girişler ücretsizdir.

Nora Antik Kenti

Aksaray il merkezine 30 kilometre mesafede, Helvadere kasabasında bulunan Nora Antik Kenti, binlerce yıllık bir yapı olması ile dikkat çekmektedir. Bu antik kenti ziyaret etmek adına Helvadere’ye giden araçlara binebilirsiniz.

Nora Antik Kenti, şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. M.Ö. 4. yüzyıla ait olduğu bilinen bu yer, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntıların çıkarıldığı bir bölge olarak da dikkat çekmektedir. Etkileyici fresk kalıntılarının bulunduğu bu bölgede kilise kalıntıları da sıklıkla rastlanan kalıntılardandır. 1400 metrelik bir yükseklikte bulunan bu antik kent, dikkat çekici bir tarihi yerdir.

Nora Antik Kenti, haftanın her günü ziyaret edilebilen bir tarihi yerdir.

Nora Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Kızıl Minare

İl merkezinde bulunan ve Aksaray Çarşı’ya yalnızca 200 metre mesafede yer alan Kızıl Minare, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Bu minareyi ziyaret etmek için merkezde minik bir gezintiye çıkmanız yeterli olacaktır.

1221 yılında 1. Alaeddin Keykubat döneminde Anadolu Selçuklu döneminde inşa edilen bu minarenin diğer adı da Eğri Minare’dir. Bu ismin sebebi ise tıpkı Pisa Kulesi gibi bu minarenin eğik bir şekilde tasarlanmış olmasıdır. Kırmızı renkli taşlar ile inşa edilen Kızıl Minare, dikkat çekici bir tarihi yapı olarak ziyaret edilebilmektedir.

Kızıl Minare’yi günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Kızıl Minare’yi görmek için ücret ödemenize gerek yoktur.

Ulu Camii

Aksaray il merkezinde, Hacı Hasanlı Mahallesi’nde bulunan Ulu Camii, simge tarihi yapılardan biri olarak dikkat çekmektedir. Ulu Cami’ye gitmek için Hacı Hasanlı’ya giden tüm toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Rükneddin Mesud tarafından 811 yılında inşa ettirilen Ulu Camii, o yıldan bu yana müthiş bir yapı olarak gelebilmiştir. Orijinalliğini halen koruyan bu cami, kare planlı bir şekilde inşa edilmiştir. Müthiş bir ahşap işçilik ile ortaya çıkarılan Ulu Camii, Osmanlı ve Selçuklu’dan kalan önemli tarihi eserlerden biridir.

Ulu Cami’yi ibadet saatleri içerisinde rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Ulu Cami’ye girişler tamamen ücretsizdir.

Aziz Gregorius Kilisesi

Şehrin tarihi açıdan en önemli ilçelerinden olan Güzelyurt’ta yer alan ve il merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede bulunan Aziz Gregorius Kilisesi, mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir. Bu kiliseye gidebilmek için Güzelyurt otobüs ve minibüslerine binmeniz yeterli olacaktır.

M.S 385 yılında kapalı haç planı ile inşa edilen Aziz Gregorius Kilisesi, İmparator Theodosius’un isteği ile yapılmıştır. Bir Ermeni kilisesi olma özelliğini taşıyan Aziz Gregorius Kilisesi, 8 köşeli kubbesi ile dikkat çekmektedir. Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen bu yapı, kilise cami olma özelliğini de halen taşımaktadır.

Aziz Gregorius Kilisesi, haftanın her günü 09:00 17:00 saatlerin arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.

Aziz Gregorius Kilisesi’ne girişler ücretsizdir.

Çanlı Kilise

Aksaray il merkezine yalnızca 17 kilometre mesafede bulunan Çanlı Kilise, Akhisar Köyü’nde konumlanmaktadır. Bu önemli tarihi yapıyı ziyaret etmek adına Akhisar Köyü’ne giden toplu taşıma araçlarına binmeyi tercih edebilirsiniz.

Tarihi 10 14. yüzyıllar arasına dayanan Çanlı Kilise, içinden çıkarılan mumya ve mezarlara kadar çeşitli tarihi buluntular ile ünlenmiştir denebilir. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak belli olmayan Çanlı Kilise, Hz. İsa ve havarilerinin fresklerinin bulunduğu son derece önemli bir tarihi yapıdır. Aksaray’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biri olan Çanlı Kilise’nin Hasandağ manzarasına da bayılacaksınız.

Çanlı Kilise’yi haftanın her günü 09:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Çanlı Kilise’ye girişler tamamen ücretsizdir.

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Aksaray’da bulunan pek çok kiliseden biri olan Bahattin Samanlığı Kilisesi, Güzelyurt ilçesinde, Ihlara Vadisi’nde yer almaktadır. Belisırma Köyü’ne giden tüm toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz bu kilise, tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır.

11. yüzyılda yapıldığı düşünülen bu kilisenin tam olarak kim tarafından yapıldığı bilinememektedir. Kilise içerisinde yer alan fresklerin bir hayli etkileyici olduğunu söylemek mümkündür. Ihlara Vadisi’nde yer alan çokça kilise ve doğal alan ile birlikte Bahattin Samanlığı Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Bahattin Samanlığı Kilisesi, haftanın her günü 09:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Bahattin Samanlığı Kilisesi’ne girişler ücretsiz olsa da Ihlara Vadisi’ne girişler 45 TL’dir.

Yılanlı Kilise

Ihlara Vadisi’nde, Güzelyurt ilçesinde yer alan bir diğer kilise olan Yılanlı Kilise, şehrin önemli tasrihi yapılarından biridir. Yılanlı Kilise’yi ziyaret etmek adına şehir merkezinden kalkan otobüs ve minibüslere binebilirsiniz.

Yılanlı Kilise, M.Ö. 9. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir hayli eski bir yapıttır. Fakat aynı zamanda kilisenin üzerinde bulunan motifler de 11 ve 12. yüzyıllara tarihlenmektedir. Batı duvarında yer alan dört kadın freskinin son derece ilgi çektiği Yılanlı Kilise, Ihlara Vadisi’nin en çok ziyaretçi ağırlayan tarihi yapılarının belki de başında gelmektedir.

Yılanlı Kilise, haftanın her günü 09:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Yılanlı Kilise’ye girişler ücretsizdir. Kilisenin bulunduğu Ihlara Vadisi’ne giriş ücreti ise 45 TL’dir.

Ağaçaltı Kilisesi

Tarihi açıdan müthiş bir miras olan Ağaçaltı Kilisesi, Ihlara Vadisi içinde bulunmaktadır. Bu kiliseyi ziyaret etmek adına Aksaray il merkezinden Güzelyurt’a giden otobüs ve minibüslere binebilir, özel taksileri de tercih edebilirsiniz.

Ağaçaltı Kilisesi, Ihlara Vadisi’nin girişinde bulunan merdivenlere en yakın tarihi yapıdır denebilir. Hristiyanların sığınabilmek adına en çok tercih ettikleri yerlerden olan Ağaçaltı Kilisesi’nin 9 11. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir. Üzerinde herhangi bir kitabe bulunmadığından yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Ağaçaltı Kilisesi, mutlaka görmeniz gereken bir tarihi yapıdır.

Ağaçaltı Kilisesi, haftanın her günü 09:00 17:00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.

Ağaçaltı Kilisesi’ne girişler ücretsiz olsa da Ihlara Vadisi’ne girmek için 45 TL giriş ücreti ödemeniz gerekecektir.

Sümbüllü Kilise

Ihlara Vadisi içerisinde bulunan bir diğer kilise olan Sümbüllü Kilise, Güzelyurt ilçesinin önemli tarihi yapılarındandır. Aksaray il merkezinden kalkan otobüs ve minibüslerin yanı sıra özel taksiler ile de Güzelyurt’a kısa süreli bir yolculuk yapmanız, kiliseyi ziyaret etmek adına sizlere yeterli olacaktır.

İki katlı bir yapı olarak dikkat çeken Sümbüllü Kilise, içerisinde bulunan freskler ve enine yapısı ile dikkat çeken bir tarihi yapıdır. Üzerinde herhangi bir kitabe bulunmadığı için kilisenin yapılış tarihinin 10 12. yüzyıllar arasına denk geldiği düşünülmektedir. Kesme taş ve molozlardan yapılan bu kilise, Ihlara Vadisi’nin önemli yapılarından biridir.

Sümbüllü Kilise, haftanın her günü 09:00 17:00 saatleri arasında sorunsuzca ziyaret edilebilmektedir.

Sümbüllü Kilise’yi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Ihlara Vadisi’nin giriş ücreti ise 45 TL’dir.

Kızıl Kilise

Aksaray’ın tarihi açıdan en önemli ilçesi olan Güzelyurt’ta yer alan bir diğer kilise olan Kızıl Kilise, kültürel açıdan dikkat çekici bir yapıttır. Bu kiliseyi ziyaret etmek adına sizler de merkezden kalkan Güzelyurt otobüs ve minibüslerine binebilir, özel taksiler ile seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Güzelyurt ilçesinin 3 kilometre uzağında yer alan Kızıl Kilise, serbest haç planına uygun bir biçimde 5 veya 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Yüksek bir tepede yer alan bu kilise, temiz hava almak isteyenler için de ideal gezilecek yerlerden biridir. Ayrıca bu kilisenin Hristiyanlıktaki en önemli üç azizden biri olarak bilinen Nazianzlı Gregoirus için yaptırıldığı düşünülmektedir. Kilisenin ismi ise kırmızı kesme taşlardan yapılmasından gelmektedir.

Kızıl Kilise, günün her saatinde sorunsuzca ziyaret edilebilmektedir.

Kızıl Kilise’ye girişler ücretsizdir.

Karagedik Kilisesi

Aksaray tarihi yerler gezi listenize yazabileceğiniz bir diğer yer Karagedik Kilisesi’dir. Bir hayli eski bir yapı olan Karagedik Kilisesi, Güzelyurt ilçesinde yer alan kiliselerden biridir. Bu yapıyı ziyaret etmek adına merkezden kalkan otobüs ve minibüslere binerek Güzelyurt’a kısa sürede gidebilirsiniz.

Karagedik Kilisesi, Saint Ermolaos ismi ile de bilinen bir 11. yüzyıl eseridir. Bu tarihi yapıyı ziyaret ettiğinizde sizler de Ihlara Vadisi’nin keyfini çıkartabilir, bu müthiş bölgeye hayran olabilirsiniz. Bizans mimarisinin önemli eserlerinden olan Karagedik Kilisesi, günümüze bir hayli hasar alarak ulaşmıştır. Yine de bu kiliseyi gördüğünüzde yüzlerce yıllık bir gezintiye çıkmanız sizler için bir hayli keyifli olacaktır.

Karagedik Kilisesi, 09:00 17:00 saatleri arasında, haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.

Karagedik Kilisesi’ne girişler ücretsiz olsa da içinde bulunduğu Ihlara Vadisi’nin giriş ücreti 45 TL’dir.

Aksaray'ın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Aksaray Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.