Aksaray Mutfağının Müthiş Lezzetleri


Aksaray Mutfağının Müthiş Lezzetleri

İç Anadolu Bölgesi’nin en çok ziyaretçi ağırlayan illerinden biri olan Aksaray, yılın her döneminde 1 milyona yakın turiste ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde yer alan tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin sayısı bir hayli fazla olduğundan kültür turizmi için de Aksaray keyifli noktalardan biri haline gelmiştir. Sizler de tatilinizi bu güzel şehirde geçirmek istediğinizde otellerden yararlanabilirsiniz.

Şehirde kaldığınız dönemde bu güzel şehrin mutfağının yöresel ürünlerini tatmadan dönmemelisiniz. Hamur işi ve et yemeği ağırlıklı olan Aksaray mutfağında müthiş lezzetler bulunmaktadır. Sıkma, Aksaray Tava, Mantarlı Bulgur Pilavı, Dolma Mantı, Dolaz, Papara, Ayva Dolması, Karıştırma, Soğan Dolması, Kapak Böreği, Şeker Pancarı Yahnisi, Bamya Çorbası, Kokina Çorbası, Arabaşı Çorbası, Sarığıburma, Çiğleme, Asker Kurabiyesi, Bulama Helvası, Gül Tatlısı, İncelek Tatlısı ve Kabak Ağdası şehrin en sevilen lezzetlerindendir.

Sıkma

Türkiye’nin pek çok noktasında yapılan sıkma, Aksaray’da da o kadar tüketilmektedir ki yöresel lezzetler listesinde kendisine yer bulmuştur. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan sıkmayı sizler de denemelisiniz.

Aksaray’da bulunan hayvanların sütlerinden elde edilmiş olan tereyağı ve çökelek gibi ürünler ile hazırlanan sıkma, elde yoğrulan hamur ile birlikte pişirilmektedir. Hamurun yufka şeklinde açılıp sacda pişirilmesi ile hazır hale getirildiği bu dürümün içine çökelek ve tereyağı konulmaktadır. İsteğe göre soğan, maydanoz ve biber de ekleyerek bu ürünü tadabilirsiniz.

Sıkma yemek isteyenler, Kurtuluş Börek Salonu’na gidip uygun fiyatlar ile bu yöresel yemeği tadabilirler.

Adres:Kurtuluş Mah., 3872. Sk., No:4 Aksaray Merkez/Aksaray

Aksaray Tava

Aksaray mutfağının en çok sevilen yemeklerinden olan Aksaray Tava, et yemeği dendiğinde akla gelen ilk seçeneklerdendir. Bölgede yetişen hayvanların etlerinden yapılan bu yemek, domates, biber ve sarımsak ile de müthiş bir lezzet patlaması yaşatmaktadır.

Geniş toprak tava üzerinde pişirilen Aksaray Tavayı hazırlamak için ilk olarak tavanın altına kuyruk yağı serilir. Ardından doğranmış sebzeler eklenir ve son olarak da etler dizilir. Üzeri kapatılarak taş fırında pişirilen bu yemek, parmaklarınızı yiyebileceğiniz lezzettedir.

Aksaray Tavayı şehrin pek çok noktasında yiyebileceğiniz gibi Kebapçı Bayram Usta’da da uygun fiyatlar ile deneyebilirsiniz.

Adres:Hacılarharmanı Mah., Alparslan Türkeş Blv., No:6/6, Aksaray Merkez/Aksaray

Mantarlı Bulgur Pilavı

Türk mutfağının en çok sevilen yemeklerinden olan pilavın bir çeşidi olan Mantarlı Bulgur Pilavı, müthiş lezzeti ve baharatları ile Aksaray mutfağının vazgeçilmezlerindendir.

Mantar ve bulgurun haricinde bu pilavın içerisinde soğan, kırmızıbiber, yeşilbiber, domates, sıvı yağ, tereyağı ve et suyu bulunmaktadır. Normal bulgur pilavı gibi pişirilen bu lezzet, diğer pilavlara göre ağzınızda bambaşka bir tat bırakacaktır. Mantarlı Bulgur Pilavı’nın çoğunlukla evlerde pişirildiği görülmektedir. Duruma göre bazı ev yemekçilerinde bu lezzeti bulabilirsiniz.

Dolma Mantı

Türkiye’nin en ünlü yemeklerinden biri olan mantının bir versiyonu da Aksaray mutfağında kendisine yer bulmuştur. Dolma Mantı, farklı yapılış şekli ile lezzet olarak çok farklı olmasa da önemli bir yemektir.

Klasik mantı hamurunun yoğrulup elde açılması ile Dolma Mantı hazırlıkları başlamaktadır. Açtığınız yufkaları büyükçe baklava dilimleri şeklinde kesip içlerine kıyma doldurarak üçgen biçimde kapatın. İç harcı dolu dolu olduğu için Dolma Mantı bu ismi almıştır. Hamurları haşlayıp pişirdikten sonra sarımsaklı yoğurt ve bol tereyağı ile sofralara indirebilirsiniz.

Dolaz

Sıra geldi Aksaray mutfağının tatlılarından birine:Dolaz. Un helvasına benzeyen fakat bu helvadan farklı olarak şeker olmadan hazırlanan bu tatlı, akla gelen ilk lezzetlerden biridir.

Dolaz, yapılış bakımından un helvasına benzemektedir. Un, koyulaşana kadar tereyağı ile kavrulur ve ardından süt ile buluşturulur. Sonrasında pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırılarak pişirilir. Hazır hale geldikten sonra üzerine eklenen tereyağı, Dolaz’a asıl tadını veren sihirdir. Eğer Dolaz’ı daha tatlı bir şekilde yemek isterseniz üzerine pekmez de ekleyebilirsiniz.

Papara

Bir tasarruf yemeği olarak görülebilen Papara, bayat ekmeklerden hazırlanmaktadır. Bir bayat ekmeğin nasıl bu kadar lezzetli hale geleceğini düşünenlerdenseniz, sizler de Papara’yı kendiniz kolayca hazırlayabilirsiniz.

Bu yemeği hazırlamak için ilk olarak kuru ekmekleri tepsiye dizmelisiniz. Sonrasında soğan ve salçayı kavurup üzerine su katabilir ve kaynadıktan sonra bu sosa çökelek ekleyebilirsiniz. Sonrasında bu sosu ekmeklerin üzerine döküp sarımsaklı yoğurt ile birlikte afiyetle yiyebilirsiniz. Papara, hem hazırlanışı hem de lezzeti açısından Aksaray mutfağının vazgeçilmezlerindendir.

Ayva Dolması

Osmanlı mutfağının en çok aranan lezzetlerinden olan Ayva Dolması, Aksaray mutfağına bir miras olarak kalmıştır. Çeşitli illerde yapılan bu yemeği Aksaray’da da mutlaka tatmalısınız.

Büyük boy bir ayvayı ortadan ikiye kesip içini oyun. Sonrasında kıyma, soğan, pirinç, domates, maydanoz, salça ve baharatlar ile birlikte bir iç harç hazırlayın ve ayvayı doldurun. Ayvaları tencereye dizdikten sonra üzerine nar ekşisi, çubuk tarçın ve tereyağı ekleyip pişmeye bırakın. Yemek piştikten sonra isteğe bağlı olarak üzerinde pekmez gezdirebilirsiniz.

Ayva Dolması’nın en lezzetli halini Aslan Restaurant’ta ortalama fiyatlar ile birlikte yiyebilirsiniz.

Adres:Ihlara Vadisi, Belisırma Koyu, Güzelyurt/Aksaray

Karıştırma

Sebze yemeklerinin belki de en sevileni olan Karıştırma, sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde tercih edilebilmektedir. Evinizde de kolayca hazırlayabileceğiniz bu yemek, sizleri mutlaka doyuracaktır.

Soğan, yeşilbiber ve domatesin tuz ve baharatlar ile pişirilmesinin ardından üzerine un ile çırpılmış olan yumurtanın eklenmesi ile hazırlanan Karıştırma, çok sevilen menemene de benzemektedir. Fakat bu yemeğin bir farkı, karıştırılan yumurta ve sebzelerin, kuru ekmeklerin üzerine yayılıp yenmeye hazır hale gelmesidir. Hem lezzetli bir yemek yemek hem de doymak isterseniz Karıştırma’yı mutlaka denemelisiniz.

Soğan Dolması

Osmanlı mutfağından miras olarak Aksaray mutfağına kalan bir başka yemek ise Soğan Dolması’dır. Saray mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan bu yemeği sizler de şehirde farklı restoranlarda yöresel yemekçilerde tadabilirsiniz.

Bu yemeği yapımı biraz zahmetli ve nispeten zordur. Ana malzeme olarak soğan ve kıyma ile hazırlanan bu yemek enfes bir lezzete sahiptir. Kıyma, soğan ve salça ile hazırlanan iç harç suda haşlanır ve katmanları ayrılmış olan soğanlara lahana gibi sarılır. Kısık ateşte pişirilen bu yemek, piştikten sonra üzerine dökülen yoğurt ile birlikte bambaşka bir lezzete dönüşmektedir. Yöresel lezzetlere merakınız varsa Soğan Dolması’nı mutlaka denemelisiniz.

Kapak Böreği

Aksaray mutfağının en sevilen hamur işlerinden biri olan Kapak Böreği, maharetli ellerden sofralara gelmektedir. Özellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde yenen bu yemek, mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir.

Standart börek hamuru ile hazırlanan bu yemek dinlenmeye bırakılır. İç harcı kıyma, domates, soğan, biber, maydanoz, salça ve tuz olan bu yemeğe çeşitli baharatlar da eklenir ve hazırlanan iç kavrulur. Hamur dinlendikten sonra yufka şeklinde açılır ve arasına eklenen içten sonra tekrar bir yufka ile kapatılır. Fırında nar gibi kızaran bu börek, artık yenmeye hazırdır.

Şehrin farklı noktalarında bulabileceğiniz Kapak Böreği’ni Kurtuluş Börek Salonu’ndan uygun fiyatlar ile birlikte yiyebilirsiniz.

Adres:Kurtuluş Mah., 3872. Sk., No:4, Aksaray Merkez/Aksaray

Şeker Pancarı Yahnisi

Sebze yemekleri açısından Aksaray mutfağı Türkiye’nin en zengin mutfaklarından biridir. Durum böyle olunca şeker pancarı ile yapılan bu yemeği de tatmanız şiddetle tavsiye edilmektedir.

İçinde şeker pancarı dışında nohut, soğan ve dana eti gibi malzemelerin de bulunduğu bu yemek, oldukça doyurucudur. İlk olarak nohutlar haşlanır ve süzülür. Sonrasında ince kıyılan soğanlar toprak bir güvece atılıp tereyağı eklenir ve orta ateşte pembeleşene kadar kavrulur. Sonrasında iri doğranmış etler eklenir. Soyulup rendelenen pancarlar etin üzerine salça ile birlikte konulur. Su, tuz ve pul biber eklenmesi ile hazır hale gelen yemek yarım saatte pişer.

Bamya Çorbası

Aksaray mutfağının en çok sevilen çorbalarından olan Bamya Çorbası, içinde olan etler ile birlikte hem sağlıklı hem de doyurucudur. Bu yemek, bamya sevmeyenlere bile kendini hayran bırakmaktadır.

Kuzu eti ile birlikte hazırlanan bu çorbada soğan, domates, kuyruk yağı ve sıvıyağ gibi malzemeler de bulunmaktadır. Çok malzeme barındırdığı için yapımı biraz zahmetli olan Bamya Çorbası, sofraya geldikten sonra tüm zahmete değdiğini adeta kanıtlamaktadır. Çoğunlukla evlerde pişirilen bu yemeği, ev yemekçilerinde bulabilmek de mümkündür.

Kokina Çorbası

Aksaray mutfağındaki tüm çorbalarda olduğu gibi Kokina Çorbasında da ana malzeme ettir. İçindeki sürpriz malzemenin lahana turşusu olduğu bu çorbayı sizler de mutlaka tatmalısınız.

Lahana turşusu, kuzu kuşbaşı et, pilavlık bulgur, domates salçası, et suyu ve sarımsak gibi malzemeler ile hazırlanan bu yemekte lahana turşusunun tadının baskın olduğu söylenebilir. Kuzu etinin haşlanmasının ardından soran ve sarımsak ekleyip sotelenen bu yemek, lahana ve salçanın eklenmesi ile yarım saatlik bir sürede hazırlanabilmektedir.

Kokina çorbasının en lezzetli halini tatmak isterseniz Ömür Baba Restaurant’ına gidebilirsiniz.

Adres:Taşpazarı Mah., E. Elçibey Cad., No:41/A5, Aksaray Merkez/Aksaray

Arabaşı Çorbası

İç Anadolu Bölgesi’nin en ünlü çorbalarından olan Arabaşı Çorbası, Aksaray mutfağında da kendisine genişçe bir yer bulmaktadır. Özellikle kış aylarında çok sevilen bu çorbayı sizler de Aksaray’da mutlaka tatmalısınız.

Özel ekmeği ile hazırlanıp tüketilen Arabaşı Çorbası, hem lezzetli hem de çok besleyicidir. Pişmesi uzun süren bu çorbayı hazırlamak bir hayli kolaydır. Tavuk veya hindi eti, yağ, un, salça, soğan, kereviz, havuç, sarımsak, defne yaprağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar ile hazırlanan bu yemeğin içerisine yenmeden önce limon da sıkılmaktadır.

Sarığıburma

Aksaray mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan Sarığıburma, katmer olarak da adlandırılmaktadır. Yemeklerden sonra en çok tüketilen tatlı olan Sarığıburmayı sizler de mutlaka tatmalısınız.

Sarığıburmayı hazırlamak zahmetli olsa da yediğinizce bu zahmete değdiğini görebilirsiniz. Baklava hamuru gibi yoğrulan hamur ince yufkalar şeklinde açılır. İçine hiçbir şey eklemeden burma tatlısı şeklinde oklavaya sarılır. Tepsiye dizilen bu tatlıyı fırında iyice kızarttıktan sonra üzerine şerbet dökerek keyifle servis edebilirsiniz. Aksaray’da mutlaka denemeniz gereken tatlılardan olan Sarığıburma, uygun fiyatı ile de dikkat çekmektedir.

Çiğleme

Aksaray mutfağının tatlılarından belki de en önemlisi olan Çiğleme, basit malzemeler ile hazırlanan son derece etkileyici bir tatlıdır. Hafif bir tatlı arayanlar için ideal olan Çiğlemeyi sizler de mutlaka tatmalısınız.

İlk olarak un ile birlikte hamuru hazırlanan bu tatlı 15 dakika dinlendirilir. Sonrasında merdane ile küçük küçük açılıp içerisine kaymak ilave edilen bu tatlı, kapatılır ve kısık ateşte pişirilir. Pişirildikten sonra üzerine kaymak eklenen bu tatlı, servise hazır hale getirilir. Yumuşacık bir lezzet olan Çiğleme’yi Kurtuluş Börek Salonu’nda uygun fiyatlar ile tadabilirsiniz.

Adres:Kurtuluş Mah., 3872 Sk., No:4, Aksaray Merkez/Aksaray

Asker Kurabiyesi

Tarihi çok eskilere dayanan bir tatlı olan Asker Kurabiyesi, tatmanız gereken bir diğer Aksaray mutfağı tatlısıdır. Yıllar önce komşular, çocuğu askere gidenler için bu kurabiyeyi hazırlayıp götürürlermiş. Bir adet olarak günümüze kadar gelen bu kurabiye bir hayli lezzetlidir.

Çayın yanında çokça tüketilen bu kurabiyeyi hazırlamak da bir hayli kolaydır. Tereyağı ve sıvı yağ kullanılarak yapılan bu kurabiye, öncelikle tavada tereyağının eritilmesi ile hazırlanır. Bu işlemden sonra zeytinyağı ve pudra şekeri ile karıştırılır ve krema kıvamı elde edilir. Ardından üzerine un eklenir ve hamur kıvamına getirilir. Sonrasında 4 5 cm uzunluğunda kesilir ve ortasına basılarak tepsiye dizilip fırına atılır ve pişirilir.

Asker Kurabiyesi’ni Aksaray’daki pek çok pastanede bulabilmek mümkündür. Bu kurabiyenin fiyatının da bir hayli uygun olduğu bilinmektedir.

Bulama Helvası

Aksaray mutfağının sevilen tatlılarından bir diğeri olan Bulama Helvası, köpük helvasından elde edilen başka bir tatlı çeşididir.

Kış aylarında tahin ve pekmezin buluşması ile hazırlanan bu helva, bir hayli sağlıklıdır. Bu helvayı hazırlamak için ilk olarak köpük helvası hazırlamalısınız. Çöğenden yapılan köpük helvasını hazırladıktan sonra tahin ve pekmez ile birlikte kolay bir şekilde bulama helvasını hazırlayabilirsiniz. Bu sayede Aksaray’ın en çok sevilen tatlılarından birini sizler de tatmış olursunuz.

Gül Tatlısı

Aksaray mutfağı genellikle hamur işlerinden ve et yemeklerinden oluşmaktadır. Bu ağır yemeklerin ardından hafif bir tatlı yemek ve müthiş yemek serüvenini sonlandırmak için Gül Tatlısı en ideal seçeneklerden biridir.

Hafif şerbetli bir tatlı olan Gül Tatlısı, en çok sevilen lezzetlerden biri olarak Aksaray mutfağında kendisine yer bulmuştur. Yapımı biraz zahmetli olan Gül Tatlısını sizler de rahatlıkla yapabilirsiniz. Şeker, su ve limon ile tatlının şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın. Ardından süt, yoğurt, sirke, zeytinyağı, yumurta ve tuz ile tatlının hamurunu hazırlayın. Sonrasında nişasta ile hamuru açın ve 4 parçaya bölüp içlerine ceviz ekleyin. Ardından gül şeklinde sarıp tepsiye yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirip pişirin ve fırından çıkardıktan sonra üzerine şerbet dökerek servis edin.

İncelek Tatlısı

Aksaray mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan İncelek Tatlısı, ismini incecik açılan hamurdan almaktadır. Özellikle Ramazan aylarının en çok tercih edilen tatlılarından olan İncelek Tatlısı, Aksaray mutfağının en önemli lezzetlerindendir.

Klasik baklava yufkası değil; farklı bir hamur ile hazırlanan bu tatlının hamurunda tahin, sıvı yağ, yumurta, un ve yoğurt bulunmaktadır. Sabahtan akşama kadar yoğrulmuş hamur üzeri kapatılarak dinlendirilir. Ardından akşamüzeri hamur incecik açılır ve pişirildikten sonra su ile yumuşatılıp tepsiye dizilir. Dilerseniz hamurun arasında ceviz veya fındık ekleyebilirsiniz. Sonrasında üzerinde tereyağı gezdirerek fırına verin ve piştikten sonra şerbet ile birlikte servis edin. Bu tatlıyı pastanelerde ve tatlıcılarda bulabilirsiniz.

Kabak Ağdası

Bir çeşit reçel olan Kabak Ağdası, Aksaray mutfağının aranan lezzetlerinden biridir. Aksaray mutfağında domates ve patlıcanın bile reçelinin olduğu düşünüldüğünde kabağın reçelinin olması sizleri şaşırtmamalı.

Uzunca bir zamanda hazırlanan Kabak Ağdası, yaptıktan sonra tüm bu zahmete değdiğini kanıtlamaktadır. Kabukları soyularak doğranan kabaklar, kireç kaymağında sabaha dek bekletilir. Sabah iyice yıkanan kabaklar tencereye atılır ve su ile pişirilir. Kabaklar suyunu çektikten sonra üzerine pekmez eklenir ve kabakların tümü pekmeze bulanır. Bu şekilde 1 2 saat ağda haline gelene dek pişirilen kabaklar, fesleğen dalları ile süslenerek soğumaya bırakılır ve kavanozlara konularak uzun süre saklanır.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Aksaray'da tatilinizi planlamak için Aksaray Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.