Batman’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi ve Turistik Yerler


Batman’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi ve Turistik Yerler

10.000 yılı aşkın tarihi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olarak hayatına devam eden Batman, mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. Şehre gittiğinizde pek çok farklı tarihi yapıyı sizler de yerli ve yabancı turistler gibi ziyaret edebilirsiniz. Bu güzel şehrin dört bir yanında bulunan tarihi noktalar, binlerce yıllık geçmişi gözler önüne serermişçesine var olmaya devam etmektedir. Sizler de ziyaretiniz sırasında mutlaka bu özel noktalara uğramalısınız.

Batman’ın şehir merkezinde ve tüm ilçelerinde çok sayıda tarihi yapıya ve yere rastlayabilmek mümkündür. Hasankeyf Kalesi, Bozıkan Kalesi, Pertükan Kalesi, Kozluk Kalesi, Rabat Kalesi, Batman Müzesi, İmam Abdullah Zaviyesi, İbrahim Bey Camii, El Rızk Camii, Mor Kiryakus Manastırı, Mor Aho Manastırı, Hasankeyf Ören Yeri, Hallan Çemi Höyüğü, Hasankeyf Mağaraları, On Kemerli Köprü, Memikan Köprüsü ve Zeynel Bey Kümbeti mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan bazılarıdır.

Hasankeyf Kalesi

Şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olarak Hasankeyf Kalesi dikkat çekmektedir. Hasankeyf ilçesinde yer alan bu önemli kaleye toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile birlikte gidebilmek mümkündür.

Bu kale, M.S. 363 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Dicle Nehri kıyısına kurulan bu kale, Süryani psikoposluğunun merkezi olarak kullanılmıştır. Bizanslıların doğuda yaptığı en sağlam kale olarak dikkat çeken bu özel yer, Hisno Koyfa yani Kaya Kalesi adı ile de bilinmektedir. Kalenin yüksekliği yaklaşık olarak 200 metredir.

Hasankeyf Kalesi’ni gün içinde istediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Hasankeyf Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Bozıkan Kalesi

Batman ilinin Sason ilçesinde yer alan Bozıkan Kalesi, Zavasar Dağı’nın güneyinde bulunmaktadır. Bu özel yapıyı ziyaret edebilmek için Sason ilçesine gitmeniz ve yaklaşık olarak 1 kilometre yayan şekilde yolculuk yapmanız gerekecektir.

Bozıkan Kalesi’nde yer alan bu kale, yapıldığı dönemde stratejik anlamda bir hayli önemliydi. 1.300 metrelik bir yükseklikte bulunan bu kale, bulunduğu yere hakim bir yapıdır. Yüzlerce yıldır bu bölgede yer aldığı için günümüze yalnızca kalenin iç bölümü ve bazı dış sur duvarları kalmıştır.

Bozıkan Kalesi’ni gün boyu ziyaret edebilirsiniz.

Bozıkan Kalesi’ne girişler tamamen ücretsizdir.

Pertükan Kalesi

Batman’da yer alan yüzlerce yıllık kalelerden biri olan Pertükan Kalesi, Sason ilçesine yaklaşık olarak 4 kilometre mesafededir. İl merkezinden kalkan Sason otobüs ve minibüsleri ile birlikte bu kaleyi kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz.

Pertükan Kalesi’ni günümüzde ziyaret ettiğinizde duvarlarında çeşitli çökmeler ve hasarlar olduğunu görebilirsiniz. Bu hasarların büyük bir bölümünün geçmişte yaşanan savaşlarda oluştuğu düşünülmektedir. Unutulmaya yüz tutmuş olsa da Pertükan Kalesi, görünümü bakımından Batman’ın en önemli ve heybetli tarihi yapılarından biridir.

Pertükan Kalesi, günün her saatinde ziyaret edebileceğiniz bir tarihi yapıdır.

Pertükan Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Kozluk Kalesi

Kozluk Kalesi, Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan tarihi yapılardan biridir. İlçe ile bütünleşmiş olan bu güzel yapıyı ziyaret edebilmek için Kozluk ilçesine giden otobüs ve minibüslere binebilirsiniz.

Kozluk Kalesi’nin kesim yapım tarihi M.S. 416 olarak belirlenmiştir. O yıllar Per Hanedanlığı’nın dini merkezi olarak yapılan bu yapı, bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. İpek Yolu’nun tüm ulaşımının kontrol edildiği bir üs olarak da kullanılan bu yapıyı bugün ziyaret etmek mümkün değildir.

Taş düşme tehlikesinden dolayı kale ziyarete tamamen kapanmıştır. Kaleyi uzaktan görebilmek için Kozluk ilçesine gitmeniz yeterli olacaktır.

Rabat Kalesi

Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan tarihi yapılardan bir diğeri olan Rabat Kalesi, görmek isteyebileceğiniz en eski yerlerdendir. Bu güzel yapıyı ziyaret etmek için merkezden kalkan Kozluk otobüs ve minibüslerine binmeniz yeterli olacaktır.

M.S. 4. yüzyılda yapıldığı bilinen ve Bizanslılar tarafından Pers ordusunu savunmak adına inşa ettirilen bu yapı, günümüze bir hayli hasar alarak ulaşabilmiştir. Büyük bir bölümü zamana yenik düşen bu önemli tarihi yapı, geçmiş dönemlerde büyük bir toplulukta insana ev sahipliği yapmaktaydı.

Rabat Kalesi’ni gün içinde dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Rabat Kalesi’ne girişler tamamen ücretsizdir.

Batman Müzesi

Yapımına 2010 senesinde başlanan ve 2015 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan Batman Müzesi, şehrin en önemli tarihi yapılarından biridir. İl merkezinde bulunan bu müzeye gitmek için şehir merkezinde minik bir gezintiye çıkmanız yeterli olacaktır.

Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar binlerce yıllık tarihin resmedildiği Batman Müzesi, içerisinde bulunan 3 ayrı teşhir salonu ile dikkat çekmektedir. Bu salonlar Paleolitik Neolitik, Ilısı ve Hasankeyf salonları olarak isimlendirilmiştir. Müze içerisinde sayıları 500’ü aşmış olan eserler sergilenmeye devam edilmektedir. Ayrıca Batman Müzesi içerisinde yer alan Müzerpark, Batman tarihine dair pek çok detaylı bilgiyi de ziyaretçiler ile paylaşmaktadır.

Batman Müzesi’ni her gün sabah 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Batman Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

İmam Abdullah Zaviyesi

Batman’ın dini turizm açısından en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen İmam Abdullah Zaviyesi, tarih kokan ilçe Hasankeyf’te bulunmaktadır. Bu önemli yeri ziyaret etmek için merkezden kalkan Hasankeyf dolmuşlarına binebilir veya özel taksileri kullanabilirsiniz.

Bu zaviye, Dicle Nehri’nin kuzey tepesinde yer alan mezarlığında ortasında bulunmaktadır. Hz. Muhammed’in soyundan gelen İmam Abdullah’a ithafen yaptırılan bu zaviye, Osmanlı döneminin son yıllarına dek önemini sürdürmüştür. Günümüze pek çok farklı onarım ile ulaşabilen bu yapının tarihi önemi ilk görüldüğünde anlaşılmaktadır. Kulenin yapımında ise 14. yüzyıl sanat işçiliğinin ön plana çıktığı görülmektedir.

İmam Abdullah Zaviyesi’ni her gün dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

İmam Abdullah Zaviyesi’ne girişler tamamen ücretsizdir.

İbrahim Bey Camii

Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan ve yüzlerce yıllık bir ibadethane olan İbrahim Bey Camii, önemli tarihi yapılar arasındadır. Bu camiyi ziyaret etmek için şehir merkezinden Kozluk’a giden toplu taşımalara rahatlıkla binebilirsiniz.

1705 yılında Garzan aşiretinden olan Murtaza Bey oğlu İbrahim tarafından yaptırılan İbrahim Bey Camii, 5 köşeli bir minareye sahiptir. Göz dolduran görüntüsü ile dikkat çeken İbrahim Bey Cami’yi sizler de şehre gittiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Caminin dikkat çekici özelliklerinden biri ise minaresinin çift yollu olarak inşa edilmiş olmasıdır. Bu yolların birinde 99 basamak bulunurken bir diğerinde ise 100 basamak vardır.

İbrahim Bey Cami’yi ibadet saatleri içerisinde sorunsuzca ziyaret edebilirsiniz.

İbrahim Bey Cami’ye girişler tamamen ücretsizdir.

El Rızk Camii

Batman’ın yüzlerce yıllık camilerinden biri olan El Rızk Camii, Hasankeyf ilçesinde yer almaktadır. Bu camiyi ziyaret etmek adına Hasankeyf’e giden otobüs ve minibüslerden yararlanabilirsiniz.

Dicle Nehri ile Hasankeyf Köprüsü arasında 1409 yılında Ebu’l Mefâhir Süleyman tarafından inşa ettirilen bu camii, müthiş görüntüde süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Caminin üzerinde bulunan Arapça yazılar da ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Ayrıca bu camii, 2019 senesinde taşınarak Arkeopark’taki yeni yerine götürülmüştür.

El Rızk Cami’yi ibadet saatleri içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

El Rızk Cami’ye girişler ücretsizdir.

Mor Kiryakus Manastırı

Kim tarafından inşa edildiği bilinmeyen Mor Kiryakus Manastırı, Batman’ın en eski yapılarından biri olarak dikkat çekmektedir. Beşiri ilçesinde yer alan bu manastıra gitmek için ilçeye giden otobüs ve minibüslere binebilir, özel taksilerle de seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Dicle Nehri kıyısında inşa edilen Mor Kiryakus Manastırı, Turabidin bölgesinde bulunmaktadır. Bu bölge, Dicle Nehri kıyısından başlayıp Suriye sınırına kadar giden bölgenin ismidir. Bu bölge içerisinde 80’e yakın manastır ve kilise bulunsa da Mor Kiryakus Manastırı, bunlardan en önemlisi olarak dikkat çekmektedir. M.M. 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bu yapı, 1940’lı yıllara kadar aktif bir şekilde kullanılsa da yavaş yavaş kullanım açısından arka plana atılmıştır.

Mor Kiryakus Manastırı’nı her gün dilediğiniz saatte ziyaret etme şansına sahipsiniz.

Mor Kiryakus Manastırı’na girişte ödemeniz gereken bir ücret bulunmamaktadır.

Mor Aho Manastırı

Hasankeyf’te yer alan bir başka tarihi yapı olarak dikkat çeken Mor Aho Manastırı, mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir. Günümüze kadar başarı ile ulaşmış olan bu yapıyı ziyaret etmek adına Hasankeyf otobüs ve minibüslerine binmeniz sizler için yeterli olacaktır.

Mahar Kilisesi ismi ile de bilinen Mor Aho Manastırı, ilk çağ Süryanileri tarafından inşa edilmiştir. Yüzyıllar boyu cemaat tarafından kullanılmadığı için harabeye dönmüş olsa da Kültür Bakanlığı’nın koruma çalışmaları ile orijinaline yakın bir şekilde restore edilmiştir. Bu yüzden yenilenmiş olsa da günümüzde heybetli bir tarihi yapı ile karşılaşmak isterseniz 600 metrekarelik bir alanda bulunan Mor Aho Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Mor Aho Manastırı’nı günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Mor Aho Manastırı’na girişler ücretsizdir.

Hasankeyf Ören Yeri

Hasankeyf Ören Yeri, Batman’ın tarihine ışık tutan bölgelerden biridir. Yapılan çalışmalar ışığında insanlığı 12.000 yıl geriye götüren bu özel yeri ziyaret etmek adına Hasankeyf’e giden otobüs ve minibüslere binmeniz yeterli olacaktır.

Tam olarak net bir tarih verilemiyor olsa da bölgedeki çalışmalar buradaki yaşamı 3.500 12.000 yıl öncesine tarihlemektedir. Sümerler, Akadlar, Asurlar, Medler, Persler, Bizanslılar, Emeviler, Artuklular, Selçuklular, Moğollar ve Osmanlılar gibi tarihin en önemli milletlerine ev sahipliği yapmış olan Hasankeyf Ören Yeri, günümüzde de sorunsuz bir şekilde ziyaret edilmektedir. 1981 yılında sit alanı olarak kabul edilen bu ören yeri, günümüzde ziyarete açık bir alan olarak dikkat çekmektedir.

Hasankeyf Ören Yeri, her gün 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Hasankeyf Ören Yeri’ni ziyaret etmek için ödemeniz gereken bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

Hallan Çemi Höyüğü

Kozluk ilçesinde yer alan Hallan Çemi Höyüğü, şehrin en eski tarihi yapılarından biri olarak dikkat çekmektedir. Bu önemli bölgeyi ziyaret etmek adına Kozluk’a giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Yapılan çalışmalar ile birlikte bölgede yaşam izlerinin M.Ö. 11. yüzyıla tarihlendiği bilinmektedir. Türkiye’nin güneydoğusunda çıkarılan en eski yerleşim yeri olarak dikkat çeken Hallan Çemi Höyüğü, 1991 1995 yılları arasında yapılan çalışmalar ile dikkat çekici bir yer olarak sahneye çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ile bölgede ilk kez tarımla uğraşıldığı, tohum ekip mercimek ve bezelye elde edildiği bilinmektedir.

Hallan Çemi Höyüğü’nü günün her saatinde sorunsuzca ziyaret edebilirsiniz.

Hallan Çemi Höyüğü’ne girişler tamamen ücretsizdir.

Hasankeyf Mağaraları

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yer alan bu mağaralar, şehrin en önemli tarihi yapılarından biridir. Mağara dendiğinde akla doğal yapılar gelse de bu mağaralarda Sümerler, Asurlular ve Babiller yaşamıştır. Bu mağaralara gitmek için ilçeye giden toplu taşıma araçlarına binmeniz yeterli olacaktır.

Mağarada, 4 bin adet civarında yerleşim yeri bulunmaktadır. El işçiliği ile meydana getirilmiş olan bu yerleşim yerleri, binlerce yıllık tarihi günümüzde de göz önüne çıkartmaktadır. Mağaranın içerisinde müthiş matematiksel hesaplamalar ile sifon sistemi ve su taşıması sistemlerinin yapıldığı da bilinenler arasındadır.

Hasankeyf Mağaraları’nı günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Hasankeyf Mağaraları’na girişler ücretsizdir.

On Kemerli Köprü

Zilek Köprüsü olarak da bilinen On Kemerli Köprü, şehrin önemli tarihi yapılarındandır. Bu köprüyü Batman Çayı üzerinde rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Batman il merkezine yalnızca 7 kilometre mesafede yer alan On Kemerli Köprü, yaklaşık olarak 508 metre uzunluğundadır. Köprünün üzerinden yük trenleri geçebildiği gibi aynı zamanda insan ve hayvanlar için de inşa edilmiştir.

On Kemerli Köprü’yü günün her saatinde sorunsuz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

On Kemerli Köprü’yü ziyaret etmek için giriş ücreti ödemenize gerek yoktur.

Memikan Köprüsü

Batman’ın Beşiri ilçesinde yer alan Memikan Köprüsü, yüzlerce yıllık bir yapı olarak dikkat çekmektedir. Şehrin yapısını yansıtan bu özel yapıyı görebilmek adına Beşiri’ye giden toplu taşıma araçlarına binebilir veya özel taksileri kullanabilirsiniz.

6. yüzyılda bölgeye hükmeden Müslümanlar tarafından yapıldığı düşünülen bu köprü, antik dönemde de yapılmış olabilir. Gerçekleştirilen çalışmalar tam tarihi vermese de bu köprünün yüzlerce yıllık olduğu kesindir. Ticari bir amaç ile inşa edilen bu yapı, çeşitli restorasyonlar ile birlikte günümüze kadar gelebilmiştir. Askeri amaç ile de kullanılan bu köprü, günümüzde de heybetli görselini korumaktadır.

Memikan Köprüsü’nü gün boyu ziyaret edebilirsiniz.

Memikan Köprüsü’ne girişler tamamen ücretsizdir.

Zeynel Bey Kümbeti

1460 1467 yılında yapılmış olan bu anıt mezar, Batman’ın Hasankeyf ilçesine yakın bir konumda bulunmaktadır. Bu kümbeti ziyaret etmek adına Hasankeyf’e doğru giden araçlara binebilir, 35. kilometrede inebilirsiniz.

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey adına Abdurrahman oğlu Pir Hasan tarafından inşa edilen bu kümbet, önemli bir tarihi yapıdır. Kümbetin önünde bulunan kitabede yazılanlara göre Zeynel Bey, Otlukbeli Savaşı’nda şehit düşmüştür. 4.5 metre yüksekliğinde olan bu özel yapı, taş ve tuğla karışımı bir şekilde inşa edilmiştir.

Zeynel Bey Kümbeti’ni günün her saatinde dilediğinizce ziyaret edebileceğiniz bir tarihi yapıdır.

Zeynel Bey Kümbeti’ne girişler ücretsizdir.

Batman’ın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Batman Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.