Kırklareli Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Kırklareli Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Kırklareli, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirlerden biridir. Şehirde ilk yerleşim Traklar ile başlamıştır. M.Ö. 6.yüzyılda Perslerin eline geçen şehir, ardından Büyük İskender önderliğinde Makedonlara, Romalılara ve Bizanslılara ev sahipliği yapmıştır. Bizans döneminde adı Saranta Ekklisies olan şehir, 1368 senesinde Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı Devleti şehrin adını Türkçeleştirerek, Kırkkilise koymuştur. Adını Kırk Azizler Kilisesi’nden almıştır. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan şehirde önemli tarihi yapılar bulunmaktadır. Yıl boyunca pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Kırklareli, tarihi yapıları ile hem turistik hem de popüler bir bölgedir.

Kırklareli’nin başlıca tarihi yapıları; Zindan Baba Türbesi, Babaeski Köprüsü, Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, Hızır Bey Hamamı, Vize Küçük Ayasofya Cami, Koyunbaba Köyü Kilisesi, Babaeski Cedid Ali Paşa Cami, Tümülüsler, Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı, Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi, Tarihi Demirköy Dökümhanesi, Vize Mağara Manastırı ve Vize Sadri Bey Camisi’dir.

Zindan Baba Türbesi

Zindan Baba Türbesi, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 66 km uzaklıkta bulunan türbeye özel aracınız ile D555 ve D100 kara yolunu kullanarak ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Anadolu’nun farklı bölgelerinde yer alan zindanlardan biri olan Zindan Baba Türbesi, İlçe Hükümet Konağı’nın hemen yanı başında yer almaktadır. Bursa türbelerine yakın bir mimari yapıya sahip olan türbenin büyük bir bölümü günümüze sağlam olarak ulaşmayı başarmıştır.

Türbe, toplamda üç kattan oluşmaktadır. Türbeye giriş küçük bir kapıdan gerçekleşmektedir. Türbe, tuğla ve küfeki taşından yapılmıştır. Her katta kare tabanlı tek bir hacim bulunmaktadır. Yapının bodrum katında ise türbe yer almaktadır. Şehrin önemli tarihi yapılarından biri olan türbeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Zindan Baba Türbesi’ne giriş ücreti yoktur.

Babaeski Köprüsü

Şehir merkezine yaklaşık olarak 46 km uzaklıkta bulunan Babaeski Köprüsü’ne ulaşım son derece kolaydır. Özel aracınız ile D555 kara yolunu kullanarak ulaşabilir veya merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz.

1633 senesinde 4. Murat döneminde yapılan köprü, şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Anadolu’dan Balkanlara giden askeri ve ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır. Kesme taşlar ile yapılmış olan köprü, toplamda 6 kemerden oluşmaktadır. Kemerlerin altında bulunan büyük delikler nehir taşmasını önlemek maksadıyla yapılmıştır.

Köprünün nöbet hücreleri taş işlemelidir. Kuzey bölümünde bulunan nöbet hücresi ise aslına uygun olarak yapılmıştır. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan köprüyü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Babaeski Köprüsü’nü ücretsiz bir şekilde gezebilir, bu önemli tarihi yapıyı yakından inceleyebilirsiniz.

Kırklareli'ndeki konaklama seçeneklerine göz atmak için Kırklareli Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, şehir merkezine yaklaşık olarak 92 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D020 ve Vize Kıyıköy Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, şehrin yüzyıllık tarihinin içerisinde günümüze kadar gelmeyi başarmış olan tarihi yapılar arasındadır. Bizans Dönemi kaya manastırlarının en iyi örneklerinden biri olan manastır, birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Kayaların oyulması ile yapılmış olan manastırın zemin katında kilise, bodrum katında ise ayazma bulunmaktadır.

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, kademeli hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler de kayalar oyularak inşa edilmiştir. Manastırın en üst katında ise keşişlerin odaları yer almaktadır. Yapıldığı dönemlerde sakin bir bölgede yer almasından dolayı keşişler burada yaşamayı tercih etmiş ve kendi üretimlerini satarak hayatlarını sürdürmüşlerdir.

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı’na giriş ücreti yoktur. Kırklareli’ne geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır. Günün her saati ziyaret edilebilmektedir.

Hızır Bey Hamamı

Hızır Bey Hamamı, Kırklareli şehir merkezinde yer almaktadır. Kırklareli Yoğuntaş Yolu üzerinden ister özel aracınız ile isterseniz yürüyerek ulaşım mümkündür.

Hızır Bey Hamamı, 1383 senesinde Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. Cumhuriyet Meydan’ında yer alan hamam, Hacı Hüseyin Ağa tarafından 1683 senesinde aslı bozulmayacak şekilde yenilenmiştir. Yapının en dikkat çekici mimari özellikleri arasında kubbe fenerlerinin küfeki işçiliği bulunmaktadır.

Yapının hemen bitiş bölümünde bir de arasta yer almaktadır. Günümüzde hala kullanılan hamam, ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Kırklareli’ne geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.

Hızır Bey Hamamı’na giriş ücreti yoktur.

Günün her saati gelip ziyaret edebilirsiniz.

Vize Küçük Ayasofya Cami

Vize Küçük Ayasofya Cami, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 64 km uzaklıkta bulunan camiye özel aracınız ile D020 kara yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Vize Küçük Ayasofya Cami, 6.yüzyılda Jüstinyen Dönemi’nde kilise olarak inşa edilmiş, 14.yüzyılda ise Gazi Süleyman Paşa tarafından camiye dönüştürülerek, ibadete açılmıştır. Bu sebepten dolayı günümüzde Gazi Süleyman Paşa Camii olarak da bilinmektedir. Caminin mozaikleri Ayasofya ile St. İrene kazı çalışmalarında ortaya çıkan mozaikleri andırmaktadır.

Mihrap bölümü sonradan eklenen caminin görüntüsü hala kiliseye benzemektedir. 1997 senesinde bir bölümü aslına uygun olarak yenilenen cami, günümüzde hala ibadethane olarak kullanılmaktadır.

Vize Küçük Ayasofya Camisi’ne giriş ücreti yoktur. İnanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan bu tarihi yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Koyunbaba Köyü Kilisesi

Kırklareli şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunan kiliseye ulaşım için; Koyunbaba Köyü İç Yolu’nu kullanabilirsiniz. Özel araç, toplu taşıma araçları veya taksi hizmetlerinden yararlanarak ulaşım sağlanabilir.

Koyunbaba Köyü Kilisesi, 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemin mimari özelliklerini taşıyan kilisenin duvarları düzgün kesme taş ile örülüdür. Pencere ve kapı kenarları taş sövelidir. Ana girişi batı cephesinde yer alan kilisenin güney cephesinde de girişi bulunmaktadır.

Yapıldığı dönemde bölgede yaşayan Bulgar halkının ibadeti için kullanılan kilise, 1924 senesinde yaşanan mübadele sonrası Bulgarların bölgeden ayrılması ile birlikte değirmen olarak kullanılmış, daha sonra kendi haline terk edilmiştir.

Koyunbaba Köyü Kilisesi’ne giriş ücreti yoktur. Şehrin inanç ve kültür turizmi açısından önemli yapılarından biridir.

Babaeski Cedid Ali Paşa Cami

Kırklareli’ne yaklaşık olarak 47 km uzaklıkta bulunan camiye özel aracınız ile D555 kara yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Babaeski Cedid Ali Paşa Cami, 1555 senesinde Cedid Ali Paşa tarafından Koca Sinan’a yaptırılmıştır. 1832 senesinde ise onarımı yapılan caminin, Türkçe inşa kitabesi ve on satırlık tamir kitabesi bulunmaktadır.

Günümüzde halen ibadethane olarak kullanılan cami, Edirne’de bulunan Selimiye Camisi’nin küçük bir modelidir. Bu tarihi yapıyı yakından ziyaret ederek, şehrin köklü tarihine doğru ufak bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Babaeski Cedid Ali Paşa Camisi’ne giriş ücreti yoktur.

Tümülüsler

Kırklareli il sınırları içerisinde toplamda 200’den fazla Tümülüs bulunmaktadır. Tümülüs, anıt mezar anlamına gelmektedir. Tüm Trakya’ya örnek olacak çeşitliliğe sahip olan Kırklareli Tümülüslerinin Tunç Çağı’nın sonlarından M.S. 3.yüzyılın başlarına kadar yapımlarının devam ettiği, yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkmıştır.

Bölgede, düz mezar, lahit ve oda mezar türünde pek çok Tümülüs bulunmaktadır. Yündolan, Çakıllı ve Düğüncülü Tümülüsleri bölgenin en çok bilinen tarihi anıt mezarları arasındadır. Bu üç Tümülüs bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ölen kişilere ait pek çok eşya bulunmuştur. Bu eşyalar Kırklareli Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kırklareli ve ilçelerine dağılmış olan bu Tümülüsleri gezi süreniz boyunca ziyaret edebilir, şehrin tarihi geçmişinin izlerini sürebileceğiniz harika bir tarihsel deneyim yaşayabilirsiniz.

Tümülüslere giriş ücreti yoktur.

Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı

Kırklareli’ne yaklaşık olarak 66 km uzaklıkta bulunan kervansaraya özel aracınız ile D555 ve D100 kara yolları üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı’nın günümüze sadece iç duvarları sağlam olarak ulaşmayı başarmıştır. Yapının önemli özellikleri Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde eserinde geçmektedir. İnşa edildiği dönemde oldukça görkemli ve dikkat çekici bir yapı olduğu tahmin edilmektedir.

Kervansarayın kitabesinde ‘’Bu kervansaraya gelen oldu hem revan.’’ yazmaktadır. Bu önemli tarihi yapı, Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin hemen yanında yer almaktadır. Şehrin kültür turizmi açısından önemli tarihi yapılarından biridir.

Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yer alan çarşı çeşmesine özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.

Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi, 1667 senesinde 4.Mehmet tarafından meydan çeşmesi olarak yaptırılmıştır. Günümüzde hala sağlam olan yapının cephe aynasında talik yazı ile beş mısralık ilk inşa kitabesi bulunmaktadır. Dört köşe ve dört cephesi bulunan çeşmenin her yüzü kare şeklindedir.

Bir rivayete göre 4.Mehmet bu bölgede dinlenirken içtiği suyun tadını beğenmiş ve buraya çeşme yaptırmıştır. Çarşı Çeşmesi, Kırklareli’nin kültür turizmi açısından önemli tarihi yapıları arasındadır. Hala kullanılan çeşmeyi görmeye gelenlerin sayısı epey fazladır.

Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi’ni, şehre geldiğinizde, her zaman ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Demirköy Dökümhanesi

Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 85 km uzaklıkta bulunan Tarihi Demirköy Dökümhanesi’ne özel aracınız ile D020 ve D565 kara yolları üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tarihi Demirköy Dökümhanesi, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında kullanılan topların döküm yeri olan tarihi bir imalathanedir. Dönemin en önemli tarihi yapılarından biri olan dökümhanede, 15. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında aralıksız üretim yapılmıştır. I.Dünya Savaşı’ndan sonra kaderine terk edilen dökümhanenin 1950’li yıllarına kadar ayakta durduğu bilinmektedir.

2003 senesinde Kırklareli Demirköy Osmanlı Dönemi Demir Dökümhanesi Araştırma-Kazı ve Restorasyon Projesi kapsamında bölgede ayrıntılı restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Osmanlı Dönemi’ne ait top gülleleri, cam ve seramik eserler, 34 adet arkeolojik eser, 14 adet sikke ortaya çıkarılmış ve bütün bu tarihi eserler müzeye alınmıştır.

Kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Tarihi Demirköy Dökümhanesi’ne giriş ücreti yoktur.

Vize Mağara Manastırı

Vize Mağara Manastırı, Kırklareli’nin Vize ilçe merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıkta bulunan Asmakaya mevkiinde bulunmaktadır. Ulaşım için özel aracınız ile D020 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Vize Mağara Manastırı, Bizans Dönemi eserleri arasında yer almaktadır. Sıralı doğal mağaraların taş ustaları tarafından şekillendirilmesiyle oluşmuşlardır. Manastırın yakın çevresinde benzer özellikler taşıyan kaya mezarlarına rastlamanız mümkündür. Manastırın bir bölümü hayvan ağılı olarak kullanılmaktadır.

Vize Mağara Manastırı’na giriş ücreti yoktur. Günün her saati ziyaret edebilirsiniz.

Vize Sadri Bey Cami

Kırklareli’ne yaklaşık olarak 64 km uzaklıkta bulunan camiye özel aracınız ile D020 kara yolu üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Ayrıca şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilir veya taksi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Vize Sadri Bey Cami, 16.yüzyıla ait bir tarihi yapı olarak göze çarpmaktadır. Günümüze kadar sağlam kalan bölümleri üç duvarı ve kemeridir. Cami, kesme küfeki taşlar kullanılarak yapılmıştır. Caminin avlusunda Bizans başlıklı taşlarla süslü şadırvan bulunmaktadır.

Caminin yanında aynı yüzyılda yapılmış bir de çeşme mevcuttur. Camiye bitişik yine aynı yüzyıldan kalma bir de hamam bulunmaktadır. Kırklareli’nin önemli tarihi yapılarından biri olan camiyi, şehre geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Vize Sadri Bey Camisi’ne giriş ücreti yoktur.

Kırklareli'nin tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Kırklareli Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.